Hemmagjorda: Langos - enklare än du tror!

Dock är det alltid min snälla make som fixar degen till denna rätt - LANGOS. Det är inte allså bara till festivaler som du behöver sukta efter denna läckerhet. Det är så himla gott, samt enkelt.
 
RECEPT:
 
Tid: 40 minuter + 1 timme jästid.
Detta recept på frasiga langos, det ungerska friterade brödet. Som topping så väljer vi smetana, rom, rödlök, räkor och dill. Samt att vi gör en vitlöksolja, men X antal önskade vitlöksklyftor och 1 dl rapsolja.
 
Brödet: (6-12 stycken får vi ut, beroende på hur stora vi gör dem förstås)
 
  • 25 gram jäst
  • 3 dl ljummet/fingervarmt vatten (37°c)
  • 1 stor kokt och kall potatis, i originalreceptet så står det att denna skall finrivas, men vi valde att stompa den bunken med vispen och det blev minst lika bra
  • 7 dl vetemjöl eller vetemjöl special + cirka 1 dl till utbakning. Vi använder vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Neutral olja till friteringen (vi använder oss av kallpressad rapsolja)
 
Vitlöksoljan:(oljan ska gnuggas på brödet när det har friterats färdigt)
 
  • 1 dl valfri olja, vi använder oss utav kallpressad rapsolja
  • 3 stycken finrivna vitlöksklyftor
 
Topping: (Valfritt)
 
  • Smetana
  • Räkor
  • Finhackad rödlök
  • Rom
  • Finhackad dill
  • Nymalen svartpeppar
 
Instruktioner:
 
  1. Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt potatis , mjöl och salt och arbeta till en lös deg.
  2. Låt jäsa under bakduk cirka 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp i så många bitar så som du önskar.
  3. Kavla ut varje degbit till ovaler och låt jäsa under bakduk i cirka 10 minuter till.
  4. Häll olja i en tjockbottnad kastrull/panna, cirka 4 cm upp på kanten. Hetta upp oljan till 180°c och fritera bröden på båda sidor tills de är gyllene, ett par minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera bröden direkt efter du smort in med vitlöksoljan, toppat med valfria tillbehör.
Jag hoppas att ni kommer att tycka att det smakar, mums, gott! Denna maträtt slår definivt fredagspizzan!
 
 
 
Kram, Tarja.
 
 

Kommentera här: