Låååångt inlägg om mat, mycket bilder, jag hoppas att det kommer att börja kurra och knorra i magen på er...
Det kommer i alla fall att vara mitt syfte med detta inlägg. För jag ÄLSKAR ATT laga mat... (men att baka det är inte riktigt min grej det).
ATT MAGEN BÖRJAR ATT KURRA...
Detta inlägg kommer heller inte att inehålla några recept, men vill man har får man gärna skriva till mig, så fixar jag givetvis receptet till er.
Jag har alltid älskat mat, att äta mat. Kanske därför jag en gång i tiden var så (många hatar ordet), men jag var fet. Rund som en köttbulle. Nästan 150 kilo och nu väger jag lite för mycket men ändå strax under halva. Men när jag får ordning på mig och kroppen så ska jag ta tag i hälsa och kost på bättre sätt. Jag äter inte mycket skit, skräpmat, godis eller chips, det är lätträknat, för jag har ingen lust. Men kommma igång och träna!!! Det saknar jag massor...
Men nu till maten... nu börjar jag...
Den första rätten ut får bli denna, det är en form av wokade nudlar med grönsaker, grönsaker som jag brukar ha i är dem jag har hemma. Lök, gärna purjolök, broccoli, paprika, vattenkastanjer, bambuskott. Kryddningen brukar variera med vad som jag är sugen på. Till detta servererar jag lite protein, oftast kött, kyckling eller lax är väldigt gott till. Kanske lite soyasås eller sweet chilisås, så toppar jag med ljusa sesamfrön.
Detta måste ni verkligen testa, som lätt är att göra om till vegans eller vegetarisk!

Den andra maträtten det är helstekt laxsida i massor utav smör, för att skinnet blir så himla krispigt och salt att ha till denna anrättning. Detta har vi lyxat till det litegrann. Med fin, fast och nötig mandelpotatis. Till det så har vi gjort en romsås, som är toppat med färska räkor och stenbitsrom med sin goda sälta och finhackad dill. Avslutat med smörslungade sparrisar.

Man börjar alltid med att steka fisken med skinnsidan nedåt.

När vi köpte vår gasolgrill så köpte vi även två pizzastenar. Vi använder dem kanske inte dem så himla ofta men när vi gör det, får pizzan en fin och krispig botten.
Vi hittade ett jättebra recept på pizzabotten på nätet som vi använder oss av. När jag arbetade som personlig assistent ett par år sedan så sa en tjej att en pizza kan ha ostinbakade kanter. Det hade jag aldrig hört talas om, så jag tänkte att jag testar att göra egna. Första gången hade jag bara ost i kanterna och andra gången hade jag även tomatsås och oregano och det sista blev godast. Fyllning? Det som jag är sugen på och det som finns hemma.

Vad tycker ni? Hur ser det gott? Har ni testat? Ska ni nu kanske testa, nästa gång? Berätta gärna sedan vad ni tyckte om det!

Så till nästa rätt, tradionell husmanskost eller vad säger ni?? Köttbullar i gräddsås som serverad med hemmagjord potatismos med varm mjölk och smör i, salt och muskotnöt? Rårörda lingon till det och pressad gurka eller kanske saltgurka/smörgåsgurka? Kanske knäckebröd med Bregott på? Det är väl en klassiker om något eller?

Jag skulle nästan vilja säga att jag hatar svamp eller åtminstone säga att jag en gång hatade svamp. Men givetvis så beror det väl på hur man tillagar den, men så är det väl med allt.
Jag har upptäckt eller lärt mig TRE saker med svamp!
Ät svamp som är färsk och inte på burk. Alltid när du tillagar svamp, efter att du har putsat den om du plockat svampen själv. Så ska stekpannan ha en hög värme, svampen ska i den torra pannan och vätskan ska absorberas bort. Efter det så ska en klick äkta smör i stekpannan med nymalen salt och svartpeppar.
Champinjoner kan vara goda. På jobbet en gång så testade jag maten efter att brukarna ätit färdig. Jag hade då aldrig ätit champinjon/svampsoppa men det var så överjävligt god att jag frågade köket om recept och gjorde en egen. För det andra så avskyr jag släta soppor. Men slät svampsoppa, fy så jäkla gott. Toppat med hemmagjorda krutonger och stekt svamp!
Så en gång så "råkade" jag beställa skogssvampssås på restaurangen Mamma Mia här i Skövde och det är fortfarande idag den godaste såsen som jag någonsin ätit-

Jag som älskar att EXPERIMENTERA med mat, så ett par år sedan var jag så trött på den tradionella vandringsmaten. Så jag vart tvungen att testa torka mat, ärtor, majs, paprika, kycklingkebab. Sen vaccumförpacka med kryddor så som salt, peppar, curry och ris till det. SÅHÄR gott blev det, mums. Och så mycket enklare än man kan tro. Sen är det bara att koka upp allt i Trangiakök.

Enkelt att frakta med sig i vandringsryggsäcken. Får bra hållbarhet och väger lite, samt tar lite plats.

Paj men utan skal, äter jag när jag går på lite striktare kost. Men då utan bacon som finns på denna bild, men annars med exempelvis lax, kyckling eller kalkon. Det är så gott och innehåller massor med ägg, så det blir fluffigt, gott och nyttigt. Brukar kallad det fejkpaj, då det är utan skalet, utan de onödiga kolhydraterna.

Denna maträtt skrev jag om i bloggen häromgagen, men det är en favorit efter jul, då det blir ofast så mycket JULSKINKA kvar. Då är det perfekt att strimla ner och ha till pizza, pasta carbonara eller andra pastarätter, att ha i omeletter, soppor, ärtsoppa och varför inte i pyttipanna? Perfekt att frysa in.

Jag är verkligen tokig i asiatiska influenser och lär mig gärna nytt där med, men fuskar gärna lite med kryddmixer ibland också från exempelvis Santa Maria. Asiatisk kalops, så syns på bilden här nedanför, den är något jag gör från grunden. Egentligen som en tradionelll kalops men med sweet chilisås och soya i. En hel del färsk vitlök, klyftor också, hela färska champinjoner som den goda såsen borrar sig in i. Paprika, bambuskott, morötter, ta vad du har hemma. Servera med ris, nudlar eller varför inte potatis? Välja själv. Proteinkälla? Välj själv, nötkött, griskött, kyckling eller varför inte bönor eller tofu?

Detta är en kombination som jag är väldigt svag för. Räkor, rom, allra helst stenbitsrom och röd, för den är så salt och god, till det finhackad rödlök och dill. Detta på en bädd av pizzabotten, rösti, råraka, toast och självklart smetana. MUMS! MUMS! MUMS!

Fattigmansmat som också är en traditionell klassiker. Gula ärtor som inte kosta något i princip. Som man lägger i blöt kvällen innan som man ska göra soppan. Till det har du ju skinka kvar i frysen från julen och att klicka i köttfärs är en måste, mums mums och mums igen. En ärtsoppa ska toppas med timjan och mejram i på slutet. Det är ett måste för att den ska få den smaken som just en klassisk traditionell ärtsoppa har.

När jag äter min tallrik med ärtsoppa så måste jag alltid ha i en klick med senap och så måste jag ha aromat på. Sen serverar med knäckebröd och så skedar jag på lite ärtsoppa på knäckebrödet.

Jag är inte den som tycker om att baka eller göra tårtor, det är i alla fall alltid det jag säger innan jag börjar. Men sen när jag väl har börjat så brukar jag tycka att det blir allt roligare och roligare.
En sommarlovstårta kanske?
Det är så gott med traditionell klassisk sockerkaksbotten till tårtan, där emellan vaniljkräm och jordgubbssylt och sen svepa in tårtan med massor av 40% vispgrädde, färska jordgubbar och riven choklad.

Grädde, choklad och jordgubbar! GRÄDDE, JORDGUBBAR och CHOKLAD, mmmm... mmmmmm....mmmmmm... ååååååååh vilken jävla bra komination. Det är ta mig fan syndernas synd av kombination till varför man får sådan jäkla magknip sen också eller vad säger ni? Ganska så vacker är det också...

Detta bakverk, vad kallar in den för? Budapestrulle, budapestbakelse, budapesttårta? Ser det ut som en av alla broar dom har i Ungern, Budapest eller vad är syftet med namnet?
Den är inte så söt, den är så god, så himla jäkla god, måste svära liiiiiite för att man ska förstå när man läser.
Den briljanta kombination av den goda sega marängbotten, med grädde, fluffigt vispad, smakerna av mandel, hasselnötter och choklad och sen de små söta goda mandarinerna på burk.
Jag har alltid två burkar mandariner i min rulle. Ofta kan jag också välja chokladen apelsinkrokant för det gifter sig med den övriga bakelsen.

Och saffranspannakotta, jag är en som kommer att göra mer och fler variationer av pannakotta i framtiden. Den silkeslena konsistensen i munnen, mums. Och hur enkelt det är att göra pannakotta med så få ingredienser, grädde, socker, gelantinblad och vaniljsocker. Sen beroende på "vilken smak" som du vill ha på resten. Oj saffrna, blåbär, ananas, jordgubbar, banan...

Det blev ganska långt denna gången, men hoppas att ni orkade bläddra igen om inte att läsa.
Imorgon är det måndag och då ringer de mig från NÄL, kirurgmottagningn så får vi se vad det är blir för dom, domedagen, judgement day.
Kram, Tarja.